ALGEMENE VOORWAARDEN VAN REELOAD BV

Aankoop. Revisie: 01-01-2021

Artikel 1 – Algemeen

Op iedere overeenkomst (“de Overeenkomst”) tussen Reeload of één van haar dochtermaatschappijen, hierna “de Opdrachtgever” genoemd, en een onderaannemer, hierna “de Onderaannemer” genoemd, zijn de volgende bepalingen van toepassing, gerangschikt in dalende orde van voorrang:

- Bijzondere voorwaarden opgenomen in de bestelbon en/of de Overeenkomst;

- In het geval de Opdrachtgever zelf in opdracht werkt van een Bouwheer, alle bepalingen van de hoofdovereenkomst tussen de Opdrachtgever en de Bouwheer, voor zover die betrekking hebben op de werkzaamheden die het voorwerp uitmaken van de Overeenkomst, op basis van het zuivere transparantiebeginsel;

- Deze algemene onderaannemingsvoorwaarden.

De Onderaannemer verzaakt definitief en onherroepelijk aan elke toepassing van zijn eigen algemene of bijzondere aannemingsvoorwaarden zelfs indien deze bedingen dat zij alleen geldig zijn.

Artikel 2 – Totstandkoming van de Overeenkomst

2.1 Elke (gewijzigde) aanbieding van de Onderaannemer heeft een minimale geldigheidsperiode van 8 weken.

2.2 De Overeenkomst komt tot stand wanneer de Opdrachtgever de aanbieding van de Onderaannemer schriftelijk heeft aanvaard door middel van een bestelling. Het uitblijven van antwoord van de Opdrachtgever op een aanbieding, of een louter mondelinge aanvaarding, kan in geen geval worden beschouwd als aanvaarding van deze aanbieding. De Onderaannemer dient binnen de twee werkdagen na ontvangst een ondertekend exemplaar van de bestelling terug te sturen, zoniet wordt hij geacht de inhoud ervan te aanvaarden.

2.3 De bestelling bevat een omschrijving van de overeengekomen werken, leveringen en alle door de Onderaannemer te leveren prestaties.

Artikel 3 – Ethiek en duurzame ontwikkeling

De Onderaannemer verklaart kennis te hebben genomen van de engagementen van Reeload op het vlak van ethiek en duurzame ontwikkeling zoals gedefinieerd in de referentiedocumenten (hierna genoemd de “Regels”).

De Onderaannemer verbindt zich ertoe deze Regels na te leven en in het bijzonder geen kinderen te laten werken, noch een beroep te doen op dwangarbeid of verplichte arbeid overeenkomstig de principes van de Internationale Arbeidsorganisatie; erover te waken dat er geen enkele vorm van discriminatie bestaat binnen zijn vennootschap of ten aanzien van derden; aan al zijn werknemers arbeidsomstandigheden te verzekeren die de gezondheid en de veiligheid op de arbeidsplaats garanderen; het leefmilieu te eerbiedigen tijdens het ontwerp, de vervaardiging, het gebruik en de vernietiging of de recyclage van producten en de negatieve impact te verminderen die hij zou kunnen hebben op het leefmilieu overeenkomstig de nationaal, europees of internationaal toepasselijke regelgeving inzake leefmilieu en volksgezondheid en niet betrokken te zijn in enige vorm van corruptie.

Deze verbintenissen zijn zowel op de Onderaannemer als op zijn eventuele onderaannemers en leveranciers van toepassing.

Indien de Onderaannemer deze Regels niet naleeft, kan de Opdrachtgever de Overeenkomst verbreken zonder tussenkomst van de hoven en rechtbanken.

Artikel 4 – Algemene verplichtingen van de Onderaannemer

4.1 De Onderaannemer erkent als specialist, over alle inlichtingen en capaciteiten te beschikken die noodzakelijk zijn om de bestelling goed en deugdelijk uit te voeren als een resultaatsverbintenis, volgens de geldende contractuele bepalingen, wetten en reglementen, de beste regels van de kunst en binnen de contractueel vastgestelde termijnen. Hij heeft de verplichting om van bij de ontvangst ervan, de contractuele documentatie en inlichtingen die de Opdrachtgever hem verstrekt, grondig te bestuderen en eventuele onduidelijkheden en onvolledigheden vooraf schriftelijk aan de Opdrachtgever te melden.

4.2 De Overeenkomst omvat naast alle werkzaamheden die uitdrukkelijk het voorwerp uitmaken van de Overeenkomst, ook deze werkzaamheden die niet uitdrukkelijk door de Overeenkomst worden voorzien maar er rechtstreeks of onrechtstreeks mee verbonden zijn om de bestemming en het resultaat die de Overeenkomst beoogt, te bekomen zonder dat de Opdrachtgever tot enige bijkomende vergoeding gehouden is.

4.3 De Onderaannemer verbindt er zich toe de inhoud van de Overeenkomst, van alle stukken, en meer algemeen de bedrijfsinformatie en know-how, verbonden aan de uitvoering van de Overeenkomst, geheim te houden en niet aan te wenden voor doeleinden die vreemd zijn aan de Overeenkomst en/of niet mee te delen aan derden.

4.4 Machtigingen, goedkeuringen, controles, audits, betalingen en/of het stilzitten van de Opdrachtgever doen geen afbreuk aan de verplichtingen en/of de aansprakelijkheid van de Onderaannemer.

Artikel 5 – Plannen, modellen, ontwerpen, berekeningen etc.

5.1 De plannen, modellen, ontwerpen, berekeningen, computerbestanden en andere informatiedragers die de Opdrachtgever aan de Onderaannemer heeft verstrekt in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst, blijven eigendom van de Opdrachtgever.

5.2 De plannen, modellen, ontwerpen, berekeningen, computerbestanden en andere informatiedragers die de Onderaannemer heeft aangepast en/of aangemaakt in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst, worden eigendom van de Opdrachtgever zonder enige vergoeding die de Opdrachtgever aan de Onderaannemer hiervoor verschuldigd is.

5.3 De Onderaannemer is ertoe gehouden de in lid 5.1 en 5.2 vermelde informatiedragers in dezelfde staat van kwaliteit (terug) te bezorgen aan de Opdrachtgever, ten laatste bij de vaststelling van de voorlopige oplevering van de werken.

5.4 De intellectuele eigendomsrechten die verbonden zijn aan de in lid 5.1 en 5.2 vermelde informatiedragers, komen uitsluitend aan de Opdrachtgever toe, zonder enige bijkomende vergoeding. Het is de Onderaannemer niet toegestaan op basis van deze informatiedragers, werkzaamheden uit te voeren buiten het kader van de Overeenkomst.

5.5 De Onderaannemer garandeert de Opdrachtgever dat de intellectuele eigendomsrechten van derden worden geëerbiedigd in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst. Hij vrijwaart de Opdrachtgever tegen elke aanspraak van derden wegens inbreuk op deze intellectuele eigendomsrechten.

Artikel 6 – Uitvoering: Plaats, tijdstip en wijze

6.1 De Onderaannemer dient de werkzaamheden uit te voeren op de plaats, op het tijdstip en volgens het tijdsschema zoals vastgesteld in de Overeenkomst, uitsluitend op werkdagen en binnen de openingsuren van de Opdrachtgever of in voorkomend geval, van de Bouwheer.

6.2 Teneinde de uitvoering in te passen in de globale voortgang van het werk, kan de Opdrachtgever tot vóór de oplevering, op een redelijke manier, de plaats, de volgorde en het tijdstip van de werken wijzigen, zonder bijkomende vergoeding ten laste van de Opdrachtgever. Indien, wegens om het even welke reden de Onderaannemer de werkzaamheden op een latere dan het voorziene tijdstip moet uitvoeren, dient de Onderaannemer alle nodige maatregelen te treffen om de werken op een optimale manier te bewaren en te beveiligen zonder dat de Onderaannemer gerechtigd is op een vergoeding hiervoor.

6.3 Indien de Onderaannemer de werken niet tijdig zal kunnen uitvoeren, dient hij de Opdrachtgever onmiddellijk van dit feit in kennis te stellen, alsook van de maatregelen die hij zal treffen om die vertraging in te halen. Per gestarte dag vertraging van de uitvoering toerekenbaar aan de Onderaannemer, is deze een schadevergoeding verschuldigd aan de Opdrachtgever gelijk aan 0,5 % van de globale aannemingssom (excl. BTW), onverminderd het recht van de Opdrachtgever om een bijkomende schadevergoeding van de Onderaannemer te vorderen die gelijk is aan zijn werkelijk geleden schade.

6.4 De Onderaannemer dient de certificaten, garantiebewijzen, handleidingen of andere soortgelijke documenten die de Overeenkomst voorziet, bij de vaststelling van de voorlopige oplevering van de werken in origineel aan de Opdrachtgever te overhandigen.

Artikel 7 – Organisatie van de werkzaamheden

7.1 De Onderaannemer is exclusief verantwoordelijk om de vergunningen die noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de Overeenkomst, tijdig te bekomen.

7.2 Alvorens de werken aan te vatten moet de Onderaannemer erop toezien, desgevallend door zich proactief in te lichten, dat de uitvoering van de Overeenkomst, geen installaties zal hinderen of beschadigen zoals bijvoorbeeld geulen, buisleidingen, kabels, draad- of buizennetten, elektrische lijnen, riolen, funderingen … Bij beschadigingen of hinder zal de Onderaannemer aansprakelijk zijn en op eerste verzoek van de Opdrachtgever de schade en/of hinder vergoeden. De Onderaannemer zal de Opdrachtgever tevens vrijwaren voor alle aanspraken en/of vorderingen van derden.

7.3 De Onderaannemer voorziet geldig gekeurde hef, hijs- en werktuigen (steigers, ladders, …), het kleiner gereedschap van haar handarbeiders, alsook de werfinrichting (kleedkamers, burelen, …) die vereist zijn in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst. Dit materiaal dient, voor werken uitgevoerd in België, te voldoen aan alle vereisten van de Codex over het Welzijn op het Werk en het Algemeen Reglement voor Arbeidsbescherming.

7.4 De Opdrachtgever wijst iedere aansprakelijkheid af voor diefstal en/of beschadiging van voorwerpen die toebehoren aan de Onderaannemer of zijn personeel.

Artikel 8 – Veiligheid, gezondheid en milieu

8.1 In het algemeen verbindt de Onderaannemer er zich toe alle wettelijke, reglementaire en contractuele bepalingen inzake milieu, veiligheid en welzijn van de werknemers op het werk strikt na te leven en er strikt op toe te zien dat de personeelsleden van de Onderaannemer deze eveneens naleven. Dit zijn onder meer de volgende bepalingen:

- Welzijnswet van 4 augustus 1996;

- Alle veiligheidsinstructies, gedragslijnen en richtlijnen van de Opdrachtgever;

- Arbeidsbescherming (A.R.A.B.);

- Minimale veiligheidsvoorschriften voor het Onderaannemers- en Interim-personeel waarvan de Onderaannemer verklaart kennis te hebben genomen voor aanvatting van de uitvoering van de Overeenkomst;

- de Code van Goede Praktijk Stellingbouw van de VSBB (= Vereniging StellingbouwBedrijven van België) http://vsbbbe.webhosting.be/wp-content/uploads/2015/02/CvGPS-20141206-rev2.pdf waarvan de Onderaannemer verklaart kennis te hebben genomen voor aanvatting van de uitvoering van de Overeenkomst;

- De bepalingen die eigen zijn aan de inrichting waar de werkzaamheden worden uitgevoerd.

Indien de Onderaannemer of één van zijn personeelsleden deze verplichtingen niet of gebrekkig naleeft, kunnen de Opdrachtgever of de Bouwheer, zelf de nodige maatregelen treffen op kosten van de Onderaannemer, zonder opzegging noch voorafgaandelijke ingebrekestelling.

8.2 In het kader van deze algemene veiligheids- en gezondheidsverplichting, dient de Onderaannemer er onder meer over te waken:

- De Opdrachtgever regelmatig te informeren m.b.t. de specifieke risico’s verbonden aan zijn werkzaamheden, onder meer door, alvorens zijn werkzaamheden te starten, een veiligheidsplan met risico-evaluatie op te stellen en naderhand te actualiseren (waarvan een afschrift aan de Opdrachtgever dient te worden verstrekt;

- Regelmatig schriftelijke en mondelinge instructies en vormingen (o.a. via de organisatie van een kick-off vergadering en een maandelijkse toolbox-meeting) te verstrekken aan zijn personeel m.b.t. potentiële werfrisico’s en bestaande veiligheidsmaatregelen;

- Deel te nemen aan alle veiligheidsvergaderingen die de werfverantwoordelijke organiseert;

- Dat zijn personeel op de werkplaats, de basis persoonlijke beschermingsmiddelen draagt met name veiligheidshelm, veiligheidsschoenen, werkkledij en veiligheidsbril;

- Dat, voor het uitvoeren van een risicofunctie, het betrokken personeel beschikt over het vereiste bevoegdheids- en/of bekwaamheidscertificaat en dat, bij risicovolle werken, voorafgaandelijk een laatste minuut Risico Analyse of start-werk analyse op de werkplek wordt uitgevoerd;

- Maandelijks een inspectiebezoek van zijn activiteiten te maken, en een verslag daaromtrent aan de Opdrachtgever te verstrekken met inbegrip van een verslag over de gegeven instructies en vormingen van zijn personeelsleden tewerkgesteld op de werf van de Opdrachtgever of Bouwheer m.b.t. potentiële werfrisico’s en veiligheidsmaatregelen;

- Zijn activiteiten te coördineren met de activiteiten van de Opdrachtgever en de andere aannemers, door gepaste veiligheidsmaatregelen te nemen om veiligheidsrisico’s te vermijden en deel te nemen aan coördinerende werkzaamheden en instructies op te volgen van de Opdrachtgever of Bouwheer m.b.t. coördinatie en samenwerking met het oog op welzijn;

- De Opdrachtgever onmiddellijk uitgebreid in te lichten m.b.t. alle arbeidsongevallen, en dit binnen de week schriftelijk te bevestigen met een grondige analyse;

- M.b.t. ernstige arbeidsongevallen deel te nemen aan de onderzoekswerkzaamheden en de opstelling van het omstandig verslag – zoals bedoeld in artikel 94, § 2 van de Welzijnswet van 4 augustus 1996.

In het voorkomend geval kan de Onderaannemer, op zijn initiatief, in samenspraak met de Opdrachtgever, een beroep doen op de preventiedienst van de Opdrachtgever om erop toe te zien dat zijn personeel de geldende veiligheids- en gezondheidsvoorschriften kent.

8.3. De Onderaannemer, indien hij beroep doet op (een) onderaannemer(s) voor het uitvoeren van werkzaamheden op de werf van de Opdrachtgever of Bouwheer, is ertoe gehouden om deze onderaannemer(s) zijn verplichtingen inzake het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk die eigen zijn van de inrichting waar zij werkzaamheden komen uitvoeren, te doen naleven door deze onderaannemer(s). De Onderaannemer zal elke onderaannemer weren waarvan hij kan weten of vaststelt dat deze de verplichtingen opgelegd door de Welzijnswet van 4 augustus 1996 en haar uitvoeringsbesluiten met het oog op de bescherming van de werknemers niet naleeft. De Onderaannemer verbindt er zich toe om, indien hij een beroep doet op (een) onderaannemer(s) voor het uitvoeren van werkzaamheden op de werf van de Opdrachtgever of Bouwheer, deze te wijzen op zijn (hun) verplichtingen onder de Welzijnswet en in de overeenkomst(en) met deze onderaannemer(s) de bedingen op te nemen zoals bedoeld hierboven onder 8.1 en 8.2, wat inzonderheid inhoudt dat hijzelf, indien de onderaannemer zijn verplichtingen bedoeld onder 8.1 of 8.2 niet of gebrekkig naleeft, de nodige maatregelen kan treffen in alle gevallen, op kosten van de onderaannemer.

Artikel 9 – Tewerkgesteld personeel

9.1 Voor de toepassing van deze overeenkomst wordt onder personeel en personeelslid verstaan de werknemer(s) van de Onderaannemer. Waar toepasselijk, kunnen hieronder bij uitbreiding ook de zelfstandige(n) worden verstaan die rechtstreeks of onrechtstreeks, op grond van een aannemingsovereenkomst met de Onderaannemer prestaties lever(t)(en) naar aanleiding van de uitvoering van de Overeenkomst.

9.2 De Onderaannemer stelt voldoende bekwaam en ervaren personeel tewerk om de Overeenkomst uit te voeren. Op vraag van de Opdrachtgever, dient de Onderaannemer onmiddellijk alle inlichtingen te verstrekken omtrent het tewerkgesteld personeel mits naleving van de privacywetgeving.

9.3 Het toezicht over de werkzaamheden alsook het gezag over het personeel komt toe aan de Onderaannemer die daartoe een permanente en vaste vertegenwoordiger aanduidt die in naam en voor rekening van de Onderaannemer het gezag over diens personeel zal uitoefenen. Deze vaste vertegenwoordiger is ook de voornaamste contactpersoon voor de Opdrachtgever voor de uitvoering van de werkzaamheden en prestaties door de Onderaannemer. In het bijzonder voor werken uitgevoerd in België, verklaart de Onderaannemer de bepalingen van de wet van 24 juli 1987 te kennen. De Onderaannemer zal bijgevolg geen personeel ter beschikking stellen van de Opdrachtgever waarover de Opdrachtgever gezag uitoefent dat de grenzen van de wet van 24 juli 1987 te buiten gaat. De Opdrachtgever is nochtans gerechtigd technische richtlijnen te geven aan het personeel van de Onderaannemer, zonder daartoe diens plaats in te nemen als verantwoordelijke voor het toezicht van de werkzaamheden. Bovendien kan de Opdrachtgever in uitvoering van de Overeenkomst bepaalde instructies geven aan het personeel van de Onderaannemer in de mate dat die uitsluitend betrekking hebben op de arbeids- en rusttijden (zoals maar niet limitatief aanvang en einde van de werkzaamheden, pauze van de werkzaamheden), de uitvoering van in de Overeenkomst overeengekomen werken (zoals maar niet limitatief i.v.m. de te gebruiken materialen en technieken, de in te zetten middelen, planning en coördinatie van de uitvoering), en met het oog op het naleven van zijn verplichtingen inzake het welzijn op het werk, zonder dat dit mag beschouwd worden als uitoefening van gezag over dit personeel. De instructies worden in principe uitsluitend gericht aan de vaste vertegenwoordiger van de Onderaannemer op de werf.

9.4 De Opdrachtgever kan de Onderaannemer verzoeken, al dan niet via diens vaste vertegenwoordiger, om een of meer van diens personeelsleden niet verder in te zetten voor de uitvoering van de werkzaamheden op grond van de Overeenkomst om redenen die de Opdrachtgever nadien toelicht aan de Onderaannemer. Vanaf het verzoek van de Opdrachtgever, is de Opdrachtgever geen vergoeding meer verschuldigd m.b.t. de prestaties van het (de) betrokken personeelslid(en).

Artikel 10 – Loon, sociale en fiscale verplichtingen van de Onderaannemer

10.1 De Onderaannemer zal alle op hem toepasselijke sociale en fiscale bepalingen naleven, zowel aangaande zichzelf als aangaande het personeel dat de Onderaannemer tewerkstelt.

10.2 De Onderaannemer verbindt er zich toe de lonen en vergoedingen van het tewerkgesteld personeel tijdig uit te betalen, alsook alle sociale, fiscale en andere lasten die daaraan zijn gekoppeld. Op het eerste verzoek van de Opdrachtgever legt de Onderaannemer de relevante documenten en inlichtingen voor die bewijzen dat de Onderaannemer daaraan heeft voldaan. De Onderaannemer zal de Opdrachtgever vrijwaren tegen vorderingen inzake hoofdelijke aansprakelijkheid voor sociale bijdragen, fiscale schulden en loonschulden.

10.3 De Onderaannemer verbindt zich ertoe alle verplichtingen in verband met de tewerkstelling van buitenlandse personeelsleden te respecteren waaronder, maar niet beperkt tot:

− De verplichtingen voorzien in de wet van 30 april 1999 betreffende de tewerkstelling van buitenlandse werknemers, B.S. 21 mei 1999;

− De verplichtingen voorzien in de wet van 5 maart 2002 tot omzetting van de richtlijn 96/71/EG van het Europees Parlement en de Raad van 16 december 1996, B.S. 13 maart 2002;

− De aanvraag van een A1 detacheringsformulier voor werknemers die onderworpen blijven aan de sociale zekerheid van een ander EU-land in toepassing van de Verordening 883/2004 PLB 30 april 2004, 166; en

− De verplichting een LIMOSA-melding te doen wanneer de Onderaannemer of het personeelslid op een tijdelijke of gedeeltelijke manier in België werkt (K.B. van 20 maart 2007 tot uitvoering van het Hoofdstuk 8 van titel IV van de programmawet van 27 december 2006).

10.4 De Onderaannemer zal op vraag van de Opdrachtgever onmiddellijk de nodige documenten voorleggen waaruit blijkt dat aan bovenvermelde verplichtingen werd voldaan. De Opdrachtgever heeft het recht de toegang tot de werkplaats te ontzeggen aan elk personeelslid dat niet voldoet aan één van deze verplichtingen. Indien er een LIMOSA-aangifte moest gebeuren en de Onderaannemer niet aantoont dit gedaan te hebben voordat het personeelslid de werkplaats betreden, heeft de Opdrachtgever het recht de LIMOSA-aangifte zelf te doen.

10.5 Alvorens de werken aan te vatten en bij elke tussenkomst van andere (onder)aannemers tijdens de uitvoering van de werken, dient de Opdrachtgever deze te melden en de nodige inlichtingen te verschaffen aan de RSZ in overeenstemming met de bepalingen van paragraaf 7 van artikel 30bis van de wet van 27 juni 1969. Indien de aannemer op zijn beurt beroep doet op een Onderaannemer, dient de aannemer voorafgaandelijk en schriftelijk de Opdrachtgever hiervan, in kennis te stellen en hem alle nodige inlichtingen te verstrekken in overeenstemming met bovenvermeld artikel 30bis.

10.6 Indien de werken die het voorwerp uitmaken van de onderaannemingsovereenkomst onder het toepassingsgebied vallen van Afdeling 4 (“Aanwezigheidsregistratiesysteem”), Hoofdstuk V van de wet van 4 augustus 1996 betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk, zullen partijen hun respectieve verplichtingen daarin vervat, naleven.

Deze omvatten onder andere, maar zijn niet beperkt tot het volgende :

− Iedere partij zorgt ervoor dat elke natuurlijke persoon die in zijn opdracht de plaats betreedt waar de werken worden uitgevoerd die het voorwerp uitmaken van deze overeenkomst, zijn aanwezigheid registreert vóór het betreden van deze plaats;

− Iedere partij zorgt ervoor dat de vereiste gegevens die betrekking hebben op zijn onderneming daadwerkelijk en correct worden geregistreerd en doorgestuurd naar de gegevensbank van de RSZ; indien de Onderaannemer op zijn beurt beroep doet op een onderaannemer, neemt hij maatregelen opdat deze laatste alle gegevens daadwerkelijk en correct registreert en doorstuurt naar de gegevensbank van de RSZ.

De Onderaannemer verklaart door de Opdrachtgever te zijn geïnformeerd over de wijze waarop de registratie kan geschieden. Het vervullen van deze registratieverplichting behoort uitsluitend tot de verantwoordelijkheid van de Onderaannemer.

10.7 Wanneer de Onderaannemer de bepalingen onder dit artikel niet naleeft, zal hij tegenover de Opdrachtgever aansprakelijk zijn voor de vergoeding van alle schade, daarin begrepen maar niet beperkt tot alle geleden schade, kosten, boetes, gerechtskosten enz., die deze partij ten gevolge van deze niet-naleving zal lijden; dit onverminderd alle overige rechten en middelen waarover de Opdrachtgever in overeenstemming met deze overeenkomst en/of de wet beschikt.

Artikel 11 – Eigen uitvoering / Beroep op een derde

Ingeval de Onderaannemer nalaat een contractueel gebrek te herstellen binnen de 10 werkdagen nadat de Opdrachtgever hem ervan in kennis heeft gebracht, kan de Opdrachtgever zelf of door een beroep te doen op een derde, het gebrek herstellen, op kosten en risico’s van de Onderaannemer.

Artikel 12 – Uitbesteding -overdracht

12.1 Het is de Onderaannemer verboden de uitvoering van de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk uit te besteden of over te dragen aan een derde, behoudens het voorafgaandelijk schriftelijk akkoord van de Opdrachtgever.

12.2 In het voorkomend geval, verbindt de Onderaannemer er zich toe een schriftelijk contract op te stellen met de betrokken derde partij, waarin de voorwaarden van de Overeenkomst worden overgenomen op basis van het zuivere transparantiebeginsel.

12.3 De uitbesteding of de overdracht van de Overeenkomst doet geen afbreuk aan de verplichtingen van de Onderaannemer die volledig aansprakelijk blijft ten aanzien van de Opdrachtgever voor de uitvoering van de Overeenkomst.

12.4 De Onderaannemer zet enkel zijn eigen personeel in, opgenomen op zijn loonlijst. De Onderaannemer kan geen gebruik maken van uitzendkrachten (‘interims’), zonder voorafgaandelijk en geschreven toestemming van de Opdrachtgever. In geval van miskenning van dit voorschrift, is de Opdrachtgever gerechtigd om onmiddellijk de verwijdering van de uitzendkrachten te verzoeken en de vervanging te eisen van een werknemer opgenomen op de loonlijst van de Onderaannemer, zonder dat de Opdrachtgever hiervoor enige vergoeding aan de Onderaannemer is verschuldigd.

Artikel 13 – Oplevering

13.1 Minstens één week alvorens de werkzaamheden gereed zijn, dient de Onderaannemer aan de Opdrachtgever schriftelijk voor te stellen de voorlopige oplevering vast te stellen. De Opdrachtgever bevestigt zo spoedig mogelijk de dag van deze vaststelling, in aanwezigheid van de Onderaannemer. De voorlopige oplevering wordt slechts toegekend onder de opschortende voorwaarde van de oplevering van de werken door de Bouwheer.

13.2 In geen geval kan de ingebruikneming van de werken worden beschouwd als voorlopige oplevering.

13.3 Indien de werken kleine gebreken vertonen, dient de Onderaannemer deze gebreken te herstellen binnen de drie maanden na de vaststelling van de voorlopige oplevering.

13.4 Indien de werken worden afgekeurd, maakt de Opdrachtgever melding van de gebreken die de Onderaannemer onmiddellijk en kosteloos dient te herstellen alvorens de werken opnieuw ter voorlopige oplevering voor te stellen.

13.5 De werken van de Onderaannemer zullen pas definitief worden opgeleverd na ontvangst van een schriftelijke aanvraag daartoe, bij het verstrijken van de garantieperiode. De definitieve oplevering wordt slechts toegekend onder de opschortende voorwaarde van de definitieve oplevering van de werken door de Bouwheer.

13.6 De overgang van de risico’s van de Onderaannemer naar de Opdrachtgever, gebeurt bij de voorlopige oplevering, behoudens indien de overdracht van risico’s aan de Bouwheer slechts gebeurt bij de definitieve oplevering.

Artikel 14 – Meer- en minderwerk

14.1 De Opdrachtgever heeft het recht meer- of minderwerk te bestellen. Partijen trachten zo spoedig mogelijk een akkoord te bereiken met betrekking tot de prijs-, termijn- en uitvoeringsmodaliteiten van dit meer- of minderwerk. Een uitvoering van meerwerken door de Onderaannemer geldt niet als aanvaarding door de Opdrachtgever van de door de Onderaannemer hiervoor aangerekende of voorgestelde prijs. In voorkomend geval zal de prijs worden vastgesteld op basis van de prijslijsten die gelden voor de Overeenkomst.

14.2 Indien geen akkoord wordt bereikt met betrekking tot de prijs-, termijn- en uitvoeringsmodaliteiten, dient de Onderaannemer de uitvoering van het meer- of minderwerk uit te voeren mits schriftelijke bevestiging van de Opdrachtgever, in afwachting van een definitief akkoord.

Artikel 15 – Eigendomsovergang

15.1 De werken zijn eigendom van de Opdrachtgever naarmate zij vorderen en de leveringen die bestemd zijn voor de werken naarmate zij individualiseerbaar zijn.

15.2 De Onderaannemer verbindt er zich toe de elementen die hij in naam van de Opdrachtgever aanhoudt, te allen tijde te identificeren en te individualiseren, als zijnde bestemd voor verwerking in het kader van de Overeenkomst.

Artikel 16 – Garantie

16.1 Onverminderd de wettelijke aansprakelijkheid van de Onderaannemer, loopt de garantieperiode vanaf de vaststelling van de voorlopige oplevering en voor zolang de garantie van de Bouwheer van toepassing is. Gedurende deze periode garandeert de Onderaannemer dat de uitgevoerde werken geen gebreken vertonen en bestemd zijn voor het gebruik dat de Overeenkomst beoogt. Indien de reikwijdte van de garantie van de Opdrachtgever ten aanzien van de Bouwheer echter ruimer is, zal de garantie van de Bouwheer van toepassing zijn.

16.2 De Onderaannemer verbindt er zich toe elk gebrek dat de Opdrachtgever aanklaagt in het kader van de garantie, onmiddellijk te herstellen, alsook elke kost die de Opdrachtgever heeft opgelopen t.g.v. dit gebrek, onmiddellijk te vergoeden.

Artikel 17 – Schorsing

17.1 Het is de Onderaannemer niet toegestaan de uitvoering van zijn verplichtingen te schorsen, behoudens in geval van overmacht zoals bepaald in artikel 25 van deze Algemene Onderaannemingsvoorwaarden.

17.2 De Opdrachtgever heeft het recht zijn betalingsverplichtingen te schorsen, indien en zolang de Onderaannemer zijn contractuele verplichtingen niet nakomt.

Artikel 18 – Aansprakelijkheid

18.1 De Onderaannemer is aansprakelijk voor de lichamelijke, de materiële en de morele schade, erbij inbegrepen winstverlies, gevolgschade, ten aanzien van de Opdrachtgever en/of van derden, die het gevolg is van een tekortkoming en/of een onrechtmatige daad van de Onderaannemer, in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst.

18.2 De Onderaannemer vrijwaart de Opdrachtgever voor alle gevolgen van deze aansprakelijkheid indien de Opdrachtgever wordt aangesproken door een derde in dit verband in het bijzonder door op eerste eenvoudig verzoek van de Opdrachtgever vrijwillig en op eigen kosten tussen te komen in gerechtelijke procedures aanhangig gemaakt door derden tegen de Opdrachtgever.

Artikel 19 – Verzekeringen

19.1 De Onderaannemer verbindt er zich toe, gedurende de duur van de Overeenkomst, de financiële gevolgen van zijn aansprakelijkheid ten aanzien van de Opdrachtgever en van derden te verzekeren, door een verzekeringspolis burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten die dekking biedt voor alle aansprakelijkheden die uit de Overeenkomst kunnen ontstaan met een minimale dekking van 1.250.000 € per schadegeval, of van de waarde van de bestelbon indien deze bestelling de waarde van 1.250.000 € overschrijdt.

19.2 Overeenkomstig de wet, dient de Onderaannemer eveneens verzekeringspolissen af te sluiten inzake burgerlijke aansprakelijkheid motorvoertuigen, inzake arbeidsongevallen en ongevallen van en op weg naar het werk.

19.3 De Onderaannemer verbindt er zich toe in het kader van deze verzekeringspolis, bedingen te voorzien waarbij de verzekeringsmaatschappij afziet van ieder verhaal tegenover de Opdrachtgever.

19.4 Te allen tijde heeft de Opdrachtgever het recht een kopie van de betrokken verzekeringspolissen, alsook het bewijs van de premiebetalingen, en van de afstand van verhaal in het voordeel van de Opdrachtgever op te vragen. De Onderaannemer zal deze documenten aan de Opdrachtgever overmaken binnen de 8 werkdagen na de datum van verzending van dit verzoek door de Opdrachtgever.

19.5 Het afsluiten van de contractueel en wettelijke vereiste verzekeringspolissen, ontheft de Onderaannemer niet van zijn contractuele of wettelijke aansprakelijkheid.

Artikel 20 – Ontbinding

20.1 De Opdrachtgever heeft het recht de Overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, van rechtswege en zonder ingebrekestelling noch rechterlijke tussenkomst en zonder verplicht te zijn schadevergoeding aan de Onderaannemer te betalen, in de hierna volgende gevallen:

− wanneer de Onderaannemer zijn contractuele verplichtingen niet nakomt;

− wanneer de toestand van de Onderaannemer van die aard is dat gevreesd kan worden voor de continuïteit van zijn onderneming;

− de Bouwheer zijn overeenkomst met de Opdrachtgever geheel of gedeeltelijk ontbindt, om welke reden dan ook;

− wanneer de Opdrachtgever geconfronteerd wordt met een geval van overmacht gedurende een ononderbroken periode van 10 dagen;

− wanneer de Opdrachtgever in kennis wordt gesteld van de omstandigheid dat de Onderaannemer en/of de na hem komende onderaannemers tekortschieten in hun verplichting om aan hun werknemers het loon te betalen waarop deze recht hebben.

20.2 Bij gehele of gedeeltelijke ontbinding, heeft de Opdrachtgever het recht, onverminderd zijn recht tot vergoeding van de schade en/of de kosten, van de Onderaannemer te eisen dat de uitgevoerde werkzaamheden van de Overeenkomst in hun oorspronkelijke staat worden hersteld, en dat hij de daarbij aansluitende reeds uitgevoerde betalingen terugbetaalt.

Artikel 21 – Overdracht en tot zekerheid geven van schuldvorderingen

Tenzij hij de uitdrukkelijke schriftelijke toestemming daartoe heeft gekregen van de Opdrachtgever, is het de Onderaannemer niet toegestaan schuldvorderingen op de Opdrachtgever aan derden over te dragen, of op gelijk welke manier tot zekerheid te geven aan derden.

Artikel 22 – Prijzen

22.1 De prijzen zijn vast en niet vatbaar voor herziening en/of verhogingen.

22.2 De prijzen gelden inclusief alle belastingen, heffingen, retributies, bijdragen en andere onkosten, maar exclusief Belasting op Toegevoegde Waarde.

22.3 De betaling per vergissing volgens prijslijsten die niet uitdrukkelijk en schriftelijk werden aanvaard door de Opdrachtgever geldt niet als aanvaarding van de prijslijsten van de Onderaannemer door de Opdrachtgever. De Opdrachtgever behoudt zich het recht voor om een eventuele teveel betaling terug te vorderen van de Onderaannemer, conform de schriftelijk aanvaarde prijslijsten.

Artikel 23 – Facturatie

23.1 Facturen kunnen enkel worden uitgebracht voor zover de Opdrachtgever een goedkeuring tot facturatie heeft verleend. De facturen van de Onderaannemer dienen verzonden te worden naar de maatschappelijke zetel van de Opdrachtgever, met de nodige bijlagen zoals vermeld op de bestelbon.

23.2 Facturen die niet voldoen aan de voorwaarden vermeld in het eerste lid, worden automatisch teruggezonden en niet aanvaard zonder dat een schriftelijk protest vereist is. De betalingstermijn van de betrokken werkzaamheden begint te lopen vanaf de ontvangst van conforme facturen.

Artikel 24 – Betalingen

24.1 De Opdrachtgever zal de facturen betalen binnen de 30 dagen na het verstrijken van de maand van ontvangst van de factuur, doch niet voordat de werken waarop de betrokken factuur zich betrekt, uitgevoerd, en volledig opgeleverd zijn.

24.2 Een overeengekomen voorschotfactuur wordt enkel betaald voor zover de Onderaannemer, op zijn kosten, een op eerste verzoek opeisbare bankgarantie van een eersteklas Belgische bank uitgeeft, ter waarde van dit voorschot.

24.3 Een vroegtijdige levering door de Onderaannemer geeft geen aanleiding tot een vroegtijdige betaling door de Opdrachtgever.

24.4 De Opdrachtgever heeft het recht de schulden die hij heeft uit hoofde van de Overeenkomst ten opzichte van de Onderaannemer, te compenseren met schuldvorderingen die hij zelf heeft ten opzichte van de Onderaannemer, desgevallend uit hoofde van een andere overeenkomst.

Artikel 25 – Overmacht

25.1 Gelden als overmacht: alle omstandigheden die zich buiten de wil van één der partijen voordoen na de totstandkoming van de Overeenkomst en de uitvoering daarvan, volledig of gedeeltelijk, verhinderen zoals onder andere: arbeidsconflicten, brand, mobilisatie, inbeslagneming, embargo, verbod van deviezenoverdracht, opstand, tekort aan vervoermiddelen, algemene schaarste aan grondstoffen, beperkingen in het energieverbruik, enz. Partijen komen eveneens overeen dat een beslissing van de Bouwheer om zijn overeenkomst met de Opdrachtgever te beperken, op te schorten of anderszins te wijzigen waardoor de goederen/diensten van de Onderaannemer hun nut verliezen voor de Opdrachtgever eveneens een geval van overmacht uitmaakt.

25.2 De partij, die zich op de bovenbedoelde omstandigheden beroept, moet de andere partij van het intreden alsook van het aflopen daarvan onmiddellijk schriftelijk in kennis tellen.

25.3 Het ontstaan van deze omstandigheden ontneemt alle aansprakelijkheid zowel van de Opdrachtgever als van de Onderaannemer, in het voorkomend geval voor wat betreft het deel van de Overeenkomst waarop de overmacht betrekking heeft.

Artikel 26 – Bevoegde rechtbank – toepasselijk recht

26.1 Indien een betwisting rijst in verband met de interpretatie en/of de uitvoering van de Overeenkomst, zijn de Rechtbanken van de plaats van de maatschappelijke zetel van de Opdrachtgever exclusief bevoegd, onverminderd het recht van de Opdrachtgever om de Onderaannemer voor een andere rechtbank te dagvaarden.

26.2 Voor de contractuele betrekkingen tussen de Opdrachtgever en de Onderaannemer, is uitsluitend het Belgisch recht van toepassing. De toepassing van het Weens Koopverdrag is uitgesloten.